- France
Thomas Junique & Cyprien De Lageneste
Rhône, Frankrijk
Vindiou is een négoce project van Thomas Junique en Cyprien De Lageneste. Zij ontmoetten elkaar tijdens het oogsten van druiven in Saint-Émilion, voor beiden was het de eerste ervaring met het maken van wijn. Beiden vervolgenden hun ontwikkeling in de wijngaarden van Bordeaux. Na het behalen van een opleidingen gericht op wijnbouw en oenologie (BTSA Viticulture et Œnologie) gingen zij, zoals ze zelf zeggen, een rondje wandelen. Dit rondje bracht hen op drie continenten, over twee oceanen en tot vinificeren in acht verschillende landen. Bovenal ontdekten zij de eigenaardigheid van verschillende terroirs en hoe men er in verschillende landen andere technieken en filosofieën op nahoudt. Ten slotte besloten Tomas en Cyprian, terwijl zij in Zwitserland hielpen bij het wijn maken, om samen een eigen project te starten.
In de schuur van de grootouders van Thomas, uitkijkend over het noordelijke gedeelte van de Rhône vallei, mochten zij zich vestigen. Hier verzamelen zij gekochte druiven uit de buurt, van boeren die werken met kleine percelen en met veel liefde, passie en zonder chemicaliën hun druiven verbouwen. De druiven worden vervolgens met de hand geplukt en geselecteerd. Thomas en Cyprien maken onderscheid tussen de wijnen waarvan de druiven uit zowel de Ardèche en noordelijke Rhône komen, deze wijnen hebben een oranje label en worden als vin de France gekenmerkt, en de wijnen waarvan de druiven slecht uit een specifiek perceel komen. De laatstgenoemde wijnen hebben een rood label en vallen onder specifieke appellaties als Crozes-Hermitage en Saint-Joseph.
In de wijnkelder werken de vrienden met uiterste precisie maar zonder zich te veel te bemoeien met het proces. De druiven worden heel lichtjes met voeten vertrapt voordat de maceratie en fermentatie start, welke alleen aan de hand van inheemse gisten verloopt. De duur van de maceratie laten de wijnmakers afhangen van de vergisting, het jaar en hun smaak. Vervolgens persen zij de druiven heel langzaam, 20 uur lang. Hierdoor behoudt de wijn veel fruit en mooie aroma’s. Daarna worden de wijnen gerijpt op oude Bourgogne vaten of in roestvrijstalen tanks. Het bottelen gebeurd handmatig en afhankelijk van het jaar wordt er een minimale dosis sulfiet toegevoegd.
De wijnen van Vindiou zijn toegankelijk, uiterst drinkbaar en aromatisch maar behouden de kenmerken van beroemde appellatie uit de Rhône vallei.