Producenten

Vindiou
  • France
Vindiou
Thomas Junique & Cyprien De Lageneste Rhône, Frankrijk Vindiou is een négoce project van Thomas Junique en Cyprien De Lageneste. Zij ontmoetten elkaar tijdens het oogsten van druiven in Saint-Émilion, voor beiden was het de eerste ervaring met het maken van wijn. Beiden vervolgenden hun ontwikkeling in de wijngaarden van Bordeaux. Na het behalen van een opleidingen gericht op wijnbouw en oenologie (BTSA Viticulture et Œnologie) gingen zij, zoals ze zelf zeggen, een rondje wandelen. Dit rondje bracht hen op drie continenten, over twee oceanen en tot vinificeren in acht verschillende landen. Bovenal ontdekten zij de eigenaardigheid van verschillende terroirs en hoe men er in verschillende landen andere technieken en filosofieën op nahoudt. Ten slotte besloten Tomas en Cyprian, terwijl zij in Zwitserland hielpen bij het wijn maken, om samen een eigen project te starten.  In de schuur van de grootouders van Thomas, uitkijkend over het noordelijke gedeelte van de Rhône vallei, mochten zij zich vestigen. Hier verzamelen zij gekochte druiven uit de buurt, van boeren die werken met kleine percelen en met veel liefde, passie en zonder chemicaliën hun druiven verbouwen. De druiven worden vervolgens met de hand geplukt en geselecteerd. Thomas en Cyprien maken onderscheid tussen de wijnen waarvan de druiven uit zowel de Ardèche en noordelijke Rhône komen, deze wijnen hebben een oranje label en worden als vin de France gekenmerkt, en de wijnen waarvan de druiven slecht uit een specifiek perceel komen. De laatstgenoemde wijnen hebben een rood label en vallen onder specifieke appellaties als Crozes-Hermitage en Saint-Joseph.  In de wijnkelder werken de vrienden met uiterste precisie maar zonder zich te veel te bemoeien met het proces. De druiven worden heel lichtjes met voeten vertrapt voordat de maceratie en fermentatie start, welke alleen aan de hand van inheemse gisten verloopt. De duur van de maceratie laten de wijnmakers afhangen van de vergisting, het jaar en hun smaak. Vervolgens persen zij de druiven heel langzaam, 20 uur lang. Hierdoor behoudt de wijn veel fruit en mooie aroma’s. Daarna worden de wijnen gerijpt op oude Bourgogne vaten of in roestvrijstalen tanks. Het bottelen gebeurd handmatig en afhankelijk van het jaar wordt er een minimale dosis sulfiet toegevoegd. De wijnen van Vindiou zijn toegankelijk, uiterst drinkbaar en aromatisch maar behouden de kenmerken van beroemde appellatie uit de Rhône vallei.
Val de Combrès
  • France
Val de Combrès
Valentin Letoquart Lubéron, Rhône, Frankrijk Valentin Letoquart is een gepassioneerde wijnmaker. Gevestigd in de gemeente van Oppède in de Lubéron regio in het zuidoosten van de Rhône. In 2013, na in meerdere biologische wijngaarden gewerkt te hebben, besluit hij om zijn eigen wijnen te maken onder de nam Val de Combrès. Deze wijken af van de typische wijnen uit de regio en dat zit hem vooral in hoe Valentin in zijn wijngaarden te werk gaat. Hij bezit een kleine acht hectare aan gaarden. De percelen bevinden zich op lastig bereikbare en bewerkbare plekken, oplopend richting de heuvels die de grens vormen met de Provence. Afgelegen en afgezonderd, omringd door bossen en ver van de lager gelegen vlaktes zijn het de perfect plekken voor Valentin om zijn uiterst precieze biodynamische werk uit te voeren. Hij werkt en ploegt met behulp van een paard en verkiest hij plantaardige bestrijdingsmiddelen boven koper en sulfiet. ’s Winters daalt zelfs een kudde dieren vanuit de Alpen af om in zijn wijngaarden te grazen. Dit houdt het gras en andere begroeing mooi kort en voorziet Valentin van goede compost.  In de kelder laat Valentin ook de natuur zijn werk doen. Inheemse gisten doen vrijuit hun werk, trossen worden heel gelaten voor carbonic maceration of van de stem ontdaan voor een lichte maceratie, allemaal in het kader van een lichte extractie. Er wordt geen sulfiet toegevoegd en Valentin bottelt vaak in de lente na de oogst. De wijnen van Val de Combrès zijn licht, levendig, uitbundig en sterk op het fruit. Valentin laat plezier doorschemeren in zijn wijnen, zeker wat de sappige rode wijnen betreft. Val de Combrès zijn wijnen om van te genieten en leuke momenten mee te beleven!
Pauline Lair 1006 vins
  • France
Pauline Lair 1006 vins
Pauline Lair Angers, Loire, Frankrijk De Loire is de langste rivier van Frankrijk. Over meer 1006 kilometer stroomt deze rivier van zijn oorsprong, in de Ardèche, naar zijn monding in de Atlantische Oceaan, min of meer ter hoogte van Nantes. Onderweg stroomt de Loire door verschillende terroirs en regio’s met diverse wijntradities. De bodem veranderd ook onderweg, van vulkanische bodem langs argilo-calcair, kleiachtig, kalkhoudend en vuursteen type tot het bij de metamorfe en vulkanische bodems van de Anjou Noir en de Pays Nantais uitkomt. Het is precies deze complexiteit en diversiteit die Pauline Lair inspireert in haar manier van wijn maken. Haar project, 1006 vins, is een duidelijke referentie naar de gehele Loire, niet alleen een bepaald stuk. Pauline Lair runt namelijk een stedelijke wijnmakerij vanuit Angers. Ze bezit geen eigen wijngaarden. Daarentegen wordt zij door bevriende vignerons, langs de gehele Loire rivier, voorzien van druiven. De vriendschap en samenwerking tussen Pauline en de wijnmakers berust op het respect van de aarde. Dit komt tot uiting in de duurzame en biologische landbouw waarin de druiven groeien. Pauline reist zelfs hoogstpersoonlijk de Loire op en af om de gezondheid en ontwikkeling  te volgen van de druivenranken die zij heeft uitgekozen voor haar 1006 vins project.  Om het zorgvuldige werk van haar wijnboeren te behoeden en hun terroirs te respecteren laat Lair haar wijnen spontaan vergisten en laat ze deze rijpen in transparante vaten. Ondanks dat de wijnen per druivensoort ,en niet per appellatie, worden gelabeld, verhouden deze zich nog sterk met hun plaats van herkomst. Pauline Lair zegt er zelf over: “Ik ben verliefd op de Loire en wat mij beweegt is het maken van oprechte wijnen die hun terroir weerspiegelen. Ik vinificeer de druiven van mijn partners op natuurlijke wijze. Dat wil zeggen, door middel van inheemse gisten, met minimale of zonder interventies, zonder dogma, om goede, lekkere en levende wijnen te maken!” Naast 1006 vins is Pauline Lair recentelijk een nieuw project begonnen: À Quatre Mains. Hiervoor maakt zij wijn in samenwerking met haar wijnboeren, in hun kelders maar met haar visie. Het project draait om het experimenteren met blends en nieuwe druivensoorten. Deze wijnen worden pas op het laatste moment, tijdens de oogst, bedacht. Hierdoor wordt elke blend aangepast op de oogst van dat jaar. Alle wijnen van Pauline Lair zijn ongecompliceerd, zuiver, fris en erg makkelijk per glas te schenken. Zeker het ontdekken waard!
Domaine Hughes Béguet
  • France
Domaine Hughes Béguet
Patrice Béguet Mesnay, Jura, Frankrijk Patrice en Caroline Béguet woonden in Parijs voordat zij terugkeerden naar de geboortestreek van Patrice, de Jura. Zij vestigden zich in Mesnay en kochten 4 hectare aan wijngaarden, voornamelijk de bekende Jura druiven Savagnin, Chardonnay, Ploussard en Trousseau, om de droom van Patrice na te jagen; natuurwijn maken. Patrice laat zich inspireren door zijn liefde voor Jazz en het diverse landschap van de Jura. Daarnaast gelooft hij heilig in minimale interventie. Zijn wijngaarden zijn dan ook gecertificeerd biologisch (AB) en biodynamisch (Demeter).  Patrice werkt volgens zijn overtuiging dat goede wijnen voort komen uit gezonde druivenstokken. Volgens hem geven gezonde stokken druiven met meer complexe smaken en een betere fermentatie. Om zijn wijngaarden gezond te houden volgt hij biologische en biodynamische richtlijnen en juicht hij biodiversiteit toe. Allerlei bloemen, groenteplanten en granen worden tussen de rijen in de wijngaarden gezaaid. Er worden absoluut geen pesticiden gebruikt en alle druiven worden met de hand geplukt. Naast zijn eigen domaine heeft runt Patrice ook een négoce. Hiervoor gebruikt hij ook alleen maar druiven van biologische boeren, van zowel binnen als buiten de Jura.  In de wijnkelder laat Patrice zijn overtuigingen niet los. Hij voegt nog steeds geen chemicaliën toe en de meeste van zijn wijnen zijn zonder toegevoegd sulfiet. Wanner hij wel sulfiet toevoegt doet hij dat in de kleinst mogelijke hoeveelheid. Hij staat bekend als een experimentele wijnmaker met speciale blends en lange fermentaties. Dit resulteert in expressieve, opwindende en complexe wijnen met textuur. Echt het proberen waard!
NIKOLAS
  • Italy
NIKOLAS
Nikolas Juretic Gorizia, Friuli Venezia Giulia, Italië Nikolas Juretic is geboren in een familie van wijnmakers. Zijn voorouders verbouwden een stuk land voor de graven van San Floriano. Op dat stuk land stonden ook druivenstokken. Het gros van de druiven werd afgestaan aan de graaf maar met het kleine beetje dat overbleef werd altijd op rudimentaire wijze wijn gemaakt. Nikolas weet nog goed hoe zijn grootvader leefde, vandaag de dag zou deze bekend staan als een biodynamische goeroe maar voor die generatie was het doodnormaal om in harmonie te leven met dier en natuur. Nikolas laat zich in zijn werk inspireren door deze vorm van permacultuur . Zelf, begon Nikolas met het studeren van oenologie. Vervolgens vertrok hij om ervaring op te doen bij verschillende wijnhuizen over de hele wereld. Daarna werkte hij een tijd samen met Simonit & Sirch, zich specialiserend in het snoeien van wijnranken. In 2018 startte hij met zijn eigen productie. Hiervoor gebruikt hij de druiven uit de familie wijngaard. Zijn ouders, Elena en Robert, helpen hem met het verzorgen van de wijngaarden terwijl Nikolas zich helemaal focust op het werk in de kelder. De wijngaard van 2 hectare ligt in de buurt van de Italiaanse grens met Sovenië. De bodemsoort noemen ze zelf Ponka of Flysch en bestaat uit zandsteen, mergel en is behoorlijk rijk aan kalksteen. In deze bodem kunnen de wortels van de ranken heel diep de grond in groeien en hierdoor is deze uiterst geschikt voor het verbouwen van druiven. De stokken zijn meer dan 50 jaar oud en er groeien vooral lokale druivensoorten: Tocai, Friulano, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla, Picolit en een beetje Pinot Bianco. In de wijngaarden is de biodiversiteit groot, wild gras wordt gelaten en dieren en planten van de omliggende bossen zijn allemaal welkom. Kortom, Nikolas en zijn ouders doen er alles aan om met de natuur mee te lopen in plaats van deze proberen te beheersen.  De kelder is de plek waar Nikolas zich helemaal uit kan leven. Het klimaat in de omgeving is gunstig voor rijpe druiven, waar Nikolas van houdt. Om de wijnen niet alleen complex en rijk te maken maar ook enige frisheid gebruikt hij maceratie in hele trossen. Na een aantal dagen schilweking worden de druiven geperst en wordt de most in oude houten vaten of betonnen tanks overgebracht. De wijnen worden lange tijd op de droesem gerijpt waarna zij gebotteld worden zonder klaren of filteren en met een minieme hoeveelheid sulfiet. De wijnen zijn rijk en complex, vaak met tonen van rijp fruit. Toch blijven ze verrassend fris. Het zijn wijnen die tijd nodig hebben, zowel om gedronken te worden als om echt begrepen te worden. Elegant, diep en nooit gewoon.  De kleurrijke labels zijn ontwerpen van Nikolas, die hij zelf heeft geschilderd.
Mirco Mariotti
  • Italy
Mirco Mariotti
Mirco Mariotti Bosco Eliceo, Emilia Romagna, Italië Voormalig bioloog Mirco Mariotti erfde in 2009 de wijngaard van zijn vader. De ranken staan zo’n 300 meter van de Adriatische zee, ten westen van Ferrara in Emilia Romagna. Dit valt onder de Bosco Eliceo DOC. Bijzonder aan deze DOC is dat het de enige grand cru is voor de Fortana druivensoort, een van de druiven die Mariotti in zijn wijngaarden groeit. Bosco Eliceo staat bekend om een lange traditie van bubbels, met de ancestrale methode gemaakt, van druiven van hele oude ranken. Deze ranken van wel honderd jaar oud staan soms zelfs op het strand geplant. De omgeving staat verder in het teken van ontspanning, waar veel zich afspeelt op het strand en locals piadina romagnola eten, gegrilde flatbreads, frizzante drinken en strand- en kaartspellen spelen. Mirco vernoemt zijn wijnen naar deze kaartspellen. Sèt e Mèz is een soort Blackjack en Smarazen een soort Rummy. De druivenstokken van Mirco staan in het Fortana grand cru gebied. Zij groeien in een zanderige bodem en zijn niet getransplanteerd, ze staan nog op hun oorspronkelijke wortelstok. Mariotti plant ook geen nieuwe stokken meer, in plaats daarvan gebruikt het een techniek om de nieuwe plantenscheuten in "lagen" te laten groeien. Hierbij worden de scheuten weer onder de grond gebogen waardoor deze uit komen en "nieuwe" ranken vormen. Onder de wijngaarde loopt hierdoor een knoestig web van ranken en wortels van meer dan honderd jaar oud. Gezonde, biologische, druiven vormen de basis van de wijn van Mirco. Deze worden vroeg in Oktober, wanneer de zuurtegraad wat hoger ligt, met de hand geplukt. Hierop volgt een maceratie van 1 a 2 dagen. De fermentatie verloopt gedurende circa twee weken in roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt de wijn in betonnen tanks gelaten om te rijpen. Na het bottelen wordt er een beetje most toegevoegd voor de tweede vergisting, in de fles. Mirco kiest er dan voor om het hierbij te laten niet de dégorgeren. Volgens hem blijven de wijnen daar wat wilder en voller van. De wijnen van Mirco hebben karakter, zijn ziltig en hartig met tonen van rijp fruit. Mooi weer, een fles van Mirco Mariotti en kaarten maar!!
Les Cantarelles
  • Spain
Les Cantarelles
Nuria Renom Sant Marti del Sarroca, Penedès, Spanje Nuria Renom verhuisde als kind vanuit Argentinië naar Spanje met haar familie. Tijdens haar studie dierengeneeskunde ging zij op uitwisseling naar Pisa. Hier ontstond haar liefde voor wijn. Toen zij terugkeerde naar Barcelona had zij een nieuw doel: wijnmaker worden. Ze begon met studeren voor sommelier en reisde de wereld af om wijnhuizen bij oogsten te helpen. Gedurende deze oogsten deed zij veel ervaring op die haar later zou helpen bij het maken van haar eigen wijnen. In 2013 hielp zij bij het oprichten van de legendarische Bar Brutal in Barcelona, waar zij de sommelier was. Een jaar later begon haar langgekoesterde droom om zelf wijn te maken wat vorm te krijgen. Nuria kon een kleine wijngaarde huren in de Garraf bergen. Gedurende die periode haastte zij zich, na lange dagen in de bediening, naar huis om haar wijnstokken te verzorgen.  In 2021 vonden Nuria en haar partner Arola Tous-Galí, eindelijk, een vaste plek voor hun eigen project, Les Cantarelles. Ze kochten de boerderij Can Barceló, in Sant Marti del Sarroca. Deze oude boerderij wordt omringd door 16 hectare aan voornamelijk Parellada ranken, waarvan Nuria en Arola er zo’n 8 bewerken. Can Barceló kan behoorlijk koel zijn omdat de boerderij door heuvels en bossen wordt beschermd van de klimatologische invloed van de Middellandse Zee. De druiven rijpen dan ook langzaam en de wijnen stijgen zelden boven 12% alcohol uit. Al het werk in de wijngaard is biologisch, met hier en daar wat biodynamische kuren, en de de bodem wordt zo veel mogelijk met rust gelaten. Naast haar eigen druiven werkt Nuria ook met négoce druiven uit haar favoriete percelen uit de Garraf bergen alsook met druiven van Ton Rimbau, van Porcellanic, en Toni Carbo van La Salada. In de kelder volgt Nuria een natuurlijke aanpak. Spontane fermentatie, geen sulfiet en bottelen zonder te fijnen of te filteren. Nuria maakt lichte wijnen, gefocust op het fruit on het free-label. Daarnaast maakt ze ook meer gastronomische wijnen die erg goed ontvangen worden en bovenal erg goed gemaakt zijn.
Gismondi
  • Italy
Gismondi
Antonio Gismondi Cerreto Sannita, Benevento, Campania, Italië Anabel en Antonio Gismondi zijn gevestigd in de heuvels van Cerreto Sannita, een klein dorpje in Benevento, ten noordoosten van Napels. Hier leeft de familie van Antonio al generaties van het land en vooral van het verbouwen van lokale druiven als Malvasia di Candia, Falanghina, Sangiovese en Freisa. De druiven werden door Maria en Pasquale, de ouders van Antonio die ook al biodynamisch te werk gingen, verkocht aan de lokale wijn coöperatie. Slechts een klein deel werd gehouden om zelf wijn van te maken, enkel voor eigen consumptie. Antonio runde lange tijd een restaurant in Bonastre, een klein dorp in de Spaanse regio Catalonië. Daar raakte hij bevriend met dorpsgenoten Massimo Machiori en Antonella Gerosa, bekend van Partida Creus. Toen zij een keer op bezoek waren in Cerreto Sannita, vonden zij de wijnen van Pasquale zo lekker dat zij hem ervan overtuigden om deze te verkopen. Beetje bij beetje, en met dank aan wat positieve ervaringen, verkochten Maria en Pasquale steeds minder druiven aan de coöperatie om van deze druiven zelf wijn te kunnen maken. In 2018 gingen zij met pensioen en in 2019 verhuisden Antonio en Anabel, met hun twee kinderen, terug naar Benevento om de wijnmakerij over te nemen. De wijngaarden liggen zo’n 350 tot 380 meter boven NAP, op 60 kilometer van de Tyrreense kust. Er heerst hier een uniek microklimaat waarin het koeler is, met genoeg jaarlijkse regenval. Dankzij maritieme invloed waaien er in het oogstseizoen vochtige oostelijke winden over de de wijngaarden terwijl er in de koelere maanden juist mist ontstaat. Dit geeft de wijnen meer finesse en frisheid dan men gewend is uit dit deel van Italië. De twee hectare aan wijngaarden bevinden zich in een heuvelachtige gebied met een klei- en steenachtige bodem. Al het werk in de wijngaarden is volledig biologisch, zonder chemicaliën. Antonio volgt zijn gezonde (boeren)verstand en de recepten van zijn voorouders. In de wijnkelder wordt ook zo natuurlijk mogelijk gewerkt. Antonio rijpt al zijn wijnen in roestvrijstalen tanks, gebruikt geen additieven of sulfiet en laat de fermentatie zich spontaan voltrekken met inheemse gisten. Dankzij het klimaat en de aanpak van Antonio zijn deze wijnen fris en delicaat. De nabijgelegen zee en de bodem zorgen voor ziltige en minerale tonen. Al met al, luchtige wijnen met florale aroma’s en citrus achtige kenmerken en onderliggend zilt en mineraliteit. Op de flessen worden silhouetten van de omliggende heuvels afgebeeld. Om blij van te worden!
Entre Vinyes
  • Spain
Entre Vinyes
Josep Tort & Maria Barrena Penedès, Spanje In de Penedès regio, in het Spaanse Catalonië, die vooral bekend staat om de productie van Cava, namen Maria Barrena en Josep Tort in 2010 de wijngaarden van Josep’s familie over. Vlakbij de zee en op zo’n 450 meter hoogte staan de tussen 1953 en 1976 geplante wijnstokken in een bodem van kalk en klei. Josep is wijnmaker van de derde generatie en  werkt hard om de wijngaarden van zijn familie te herstellen. Door ecologisch, biologisch en regeneratief te werken krijgt het stel het voor elkaar om pure en expressieve wijnen te maken. Aan de diepgewortelde ranken groeien vooral de lokale druivensoorten Xarello, Macabeu en Parellada.  De druiven worden met de hand geoogst en na het persen verloopt de vergisting spontaan, met natuurlijke gisten, in roestvrijstalen tanks. De wijnen worden gebotteld zonder of met slechts minimale hoeveelheden sulfiet. De oude, diepgewortelde stokken geven concentratie en complexiteit, dat is terug te proeven in de wijn. De bodem zorgt eveneens voor mineraliteit. Josep en Maria maken frisse, makkelijke en aromatische wijnen vol met leven. Perfect voor de beginnende natuurwijn liefhebber!