Antonio Gismondi
Cerreto Sannita, Benevento, Campania, Italië
Anabel en Antonio Gismondi zijn gevestigd in de heuvels van Cerreto Sannita, een klein dorpje in Benevento, ten noordoosten van Napels. Hier leeft de familie van Antonio al generaties van het land en vooral van het verbouwen van lokale druiven als Malvasia di Candia, Falanghina, Sangiovese en Freisa. De druiven werden door Maria en Pasquale, de ouders van Antonio die ook al biodynamisch te werk gingen, verkocht aan de lokale wijn coöperatie. Slechts een klein deel werd gehouden om zelf wijn van te maken, enkel voor eigen consumptie. Antonio runde lange tijd een restaurant in Bonastre, een klein dorp in de Spaanse regio Catalonië. Daar raakte hij bevriend met dorpsgenoten Massimo Machiori en Antonella Gerosa, bekend van Partida Creus. Toen zij een keer op bezoek waren in Cerreto Sannita, vonden zij de wijnen van Pasquale zo lekker dat zij hem ervan overtuigden om deze te verkopen. Beetje bij beetje, en met dank aan wat positieve ervaringen, verkochten Maria en Pasquale steeds minder druiven aan de coöperatie om van deze druiven zelf wijn te kunnen maken. In 2018 gingen zij met pensioen en in 2019 verhuisden Antonio en Anabel, met hun twee kinderen, terug naar Benevento om de wijnmakerij over te nemen.
De wijngaarden liggen zo’n 350 tot 380 meter boven NAP, op 60 kilometer van de Tyrreense kust. Er heerst hier een uniek microklimaat waarin het koeler is, met genoeg jaarlijkse regenval. Dankzij maritieme invloed waaien er in het oogstseizoen vochtige oostelijke winden over de de wijngaarden terwijl er in de koelere maanden juist mist ontstaat. Dit geeft de wijnen meer finesse en frisheid dan men gewend is uit dit deel van Italië. De twee hectare aan wijngaarden bevinden zich in een heuvelachtige gebied met een klei- en steenachtige bodem. Al het werk in de wijngaarden is volledig biologisch, zonder chemicaliën. Antonio volgt zijn gezonde (boeren)verstand en de recepten van zijn voorouders.
In de wijnkelder wordt ook zo natuurlijk mogelijk gewerkt. Antonio rijpt al zijn wijnen in roestvrijstalen tanks, gebruikt geen additieven of sulfiet en laat de fermentatie zich spontaan voltrekken met inheemse gisten. Dankzij het klimaat en de aanpak van Antonio zijn deze wijnen fris en delicaat. De nabijgelegen zee en de bodem zorgen voor ziltige en minerale tonen. Al met al, luchtige wijnen met florale aroma’s en citrus achtige kenmerken en onderliggend zilt en mineraliteit. Op de flessen worden silhouetten van de omliggende heuvels afgebeeld. Om blij van te worden!