Nuria Renom
Sant Marti del Sarroca, Penedès, Spanje
Nuria Renom verhuisde als kind vanuit Argentinië naar Spanje met haar familie. Tijdens haar studie dierengeneeskunde ging zij op uitwisseling naar Pisa. Hier ontstond haar liefde voor wijn. Toen zij terugkeerde naar Barcelona had zij een nieuw doel: wijnmaker worden. Ze begon met studeren voor sommelier en reisde de wereld af om wijnhuizen bij oogsten te helpen. Gedurende deze oogsten deed zij veel ervaring op die haar later zou helpen bij het maken van haar eigen wijnen. In 2013 hielp zij bij het oprichten van de legendarische Bar Brutal in Barcelona, waar zij de sommelier was. Een jaar later begon haar langgekoesterde droom om zelf wijn te maken wat vorm te krijgen. Nuria kon een kleine wijngaarde huren in de Garraf bergen. Gedurende die periode haastte zij zich, na lange dagen in de bediening, naar huis om haar wijnstokken te verzorgen.
In 2021 vonden Nuria en haar partner Arola Tous-Galí, eindelijk, een vaste plek voor hun eigen project, Les Cantarelles. Ze kochten de boerderij Can Barceló, in Sant Marti del Sarroca. Deze oude boerderij wordt omringd door 16 hectare aan voornamelijk Parellada ranken, waarvan Nuria en Arola er zo’n 8 bewerken. Can Barceló kan behoorlijk koel zijn omdat de boerderij door heuvels en bossen wordt beschermd van de klimatologische invloed van de Middellandse Zee. De druiven rijpen dan ook langzaam en de wijnen stijgen zelden boven 12% alcohol uit. Al het werk in de wijngaard is biologisch, met hier en daar wat biodynamische kuren, en de de bodem wordt zo veel mogelijk met rust gelaten. Naast haar eigen druiven werkt Nuria ook met négoce druiven uit haar favoriete percelen uit de Garraf bergen alsook met druiven van Ton Rimbau, van Porcellanic, en Toni Carbo van La Salada. In de kelder volgt Nuria een natuurlijke aanpak. Spontane fermentatie, geen sulfiet en bottelen zonder te fijnen of te filteren.
Nuria maakt lichte wijnen, gefocust op het fruit on het free-label. Daarnaast maakt ze ook meer gastronomische wijnen die erg goed ontvangen worden en bovenal erg goed gemaakt zijn.