Nikolas Juretic
Gorizia, Friuli Venezia Giulia, Italië
Nikolas Juretic is geboren in een familie van wijnmakers. Zijn voorouders verbouwden een stuk land voor de graven van San Floriano. Op dat stuk land stonden ook druivenstokken. Het gros van de druiven werd afgestaan aan de graaf maar met het kleine beetje dat overbleef werd altijd op rudimentaire wijze wijn gemaakt. Nikolas weet nog goed hoe zijn grootvader leefde, vandaag de dag zou deze bekend staan als een biodynamische goeroe maar voor die generatie was het doodnormaal om in harmonie te leven met dier en natuur. Nikolas laat zich in zijn werk inspireren door deze vorm van permacultuur .
Zelf, begon Nikolas met het studeren van oenologie. Vervolgens vertrok hij om ervaring op te doen bij verschillende wijnhuizen over de hele wereld. Daarna werkte hij een tijd samen met Simonit & Sirch, zich specialiserend in het snoeien van wijnranken. In 2018 startte hij met zijn eigen productie. Hiervoor gebruikt hij de druiven uit de familie wijngaard. Zijn ouders, Elena en Robert, helpen hem met het verzorgen van de wijngaarden terwijl Nikolas zich helemaal focust op het werk in de kelder.
De wijngaard van 2 hectare ligt in de buurt van de Italiaanse grens met Sovenië. De bodemsoort noemen ze zelf Ponka of Flysch en bestaat uit zandsteen, mergel en is behoorlijk rijk aan kalksteen. In deze bodem kunnen de wortels van de ranken heel diep de grond in groeien en hierdoor is deze uiterst geschikt voor het verbouwen van druiven. De stokken zijn meer dan 50 jaar oud en er groeien vooral lokale druivensoorten: Tocai, Friulano, Malvasia Istriana, Ribolla Gialla, Picolit en een beetje Pinot Bianco. In de wijngaarden is de biodiversiteit groot, wild gras wordt gelaten en dieren en planten van de omliggende bossen zijn allemaal welkom. Kortom, Nikolas en zijn ouders doen er alles aan om met de natuur mee te lopen in plaats van deze proberen te beheersen.
De kelder is de plek waar Nikolas zich helemaal uit kan leven. Het klimaat in de omgeving is gunstig voor rijpe druiven, waar Nikolas van houdt. Om de wijnen niet alleen complex en rijk te maken maar ook enige frisheid gebruikt hij maceratie in hele trossen. Na een aantal dagen schilweking worden de druiven geperst en wordt de most in oude houten vaten of betonnen tanks overgebracht. De wijnen worden lange tijd op de droesem gerijpt waarna zij gebotteld worden zonder klaren of filteren en met een minieme hoeveelheid sulfiet. De wijnen zijn rijk en complex, vaak met tonen van rijp fruit. Toch blijven ze verrassend fris. Het zijn wijnen die tijd nodig hebben, zowel om gedronken te worden als om echt begrepen te worden. Elegant, diep en nooit gewoon.
De kleurrijke labels zijn ontwerpen van Nikolas, die hij zelf heeft geschilderd.