Josep Tort & Maria Barrena
Penedès, Spanje
In de Penedès regio, in het Spaanse Catalonië, die vooral bekend staat om de productie van Cava, namen Maria Barrena en Josep Tort in 2010 de wijngaarden van Josep’s familie over. Vlakbij de zee en op zo’n 450 meter hoogte staan de tussen 1953 en 1976 geplante wijnstokken in een bodem van kalk en klei. Josep is wijnmaker van de derde generatie en werkt hard om de wijngaarden van zijn familie te herstellen. Door ecologisch, biologisch en regeneratief te werken krijgt het stel het voor elkaar om pure en expressieve wijnen te maken. Aan de diepgewortelde ranken groeien vooral de lokale druivensoorten Xarello, Macabeu en Parellada.
De druiven worden met de hand geoogst en na het persen verloopt de vergisting spontaan, met natuurlijke gisten, in roestvrijstalen tanks. De wijnen worden gebotteld zonder of met slechts minimale hoeveelheden sulfiet. De oude, diepgewortelde stokken geven concentratie en complexiteit, dat is terug te proeven in de wijn. De bodem zorgt eveneens voor mineraliteit.
Josep en Maria maken frisse, makkelijke en aromatische wijnen vol met leven. Perfect voor de beginnende natuurwijn liefhebber!