Pauline Lair 1006 vins

13 jul. 2025
Pauline Lair 1006 vins

Pauline Lair

Angers, Loire, Frankrijk

De Loire is de langste rivier van Frankrijk. Over meer 1006 kilometer stroomt deze rivier van zijn oorsprong, in de Ardèche, naar zijn monding in de Atlantische Oceaan, min of meer ter hoogte van Nantes. Onderweg stroomt de Loire door verschillende terroirs en regio’s met diverse wijntradities. De bodem veranderd ook onderweg, van vulkanische bodem langs argilo-calcair, kleiachtig, kalkhoudend en vuursteen type tot het bij de metamorfe en vulkanische bodems van de Anjou Noir en de Pays Nantais uitkomt.

Het is precies deze complexiteit en diversiteit die Pauline Lair inspireert in haar manier van wijn maken. Haar project, 1006 vins, is een duidelijke referentie naar de gehele Loire, niet alleen een bepaald stuk. Pauline Lair runt namelijk een stedelijke wijnmakerij vanuit Angers. Ze bezit geen eigen wijngaarden. Daarentegen wordt zij door bevriende vignerons, langs de gehele Loire rivier, voorzien van druiven. De vriendschap en samenwerking tussen Pauline en de wijnmakers berust op het respect van de aarde. Dit komt tot uiting in de duurzame en biologische landbouw waarin de druiven groeien. Pauline reist zelfs hoogstpersoonlijk de Loire op en af om de gezondheid en ontwikkeling  te volgen van de druivenranken die zij heeft uitgekozen voor haar 1006 vins project. 

Om het zorgvuldige werk van haar wijnboeren te behoeden en hun terroirs te respecteren laat Lair haar wijnen spontaan vergisten en laat ze deze rijpen in transparante vaten. Ondanks dat de wijnen per druivensoort ,en niet per appellatie, worden gelabeld, verhouden deze zich nog sterk met hun plaats van herkomst. Pauline Lair zegt er zelf over:

Ik ben verliefd op de Loire en wat mij beweegt is het maken van oprechte wijnen die hun terroir weerspiegelen. Ik vinificeer de druiven van mijn partners op natuurlijke wijze. Dat wil zeggen, door middel van inheemse gisten, met minimale of zonder interventies, zonder dogma, om goede, lekkere en levende wijnen te maken!

Naast 1006 vins is Pauline Lair recentelijk een nieuw project begonnen: À Quatre Mains. Hiervoor maakt zij wijn in samenwerking met haar wijnboeren, in hun kelders maar met haar visie. Het project draait om het experimenteren met blends en nieuwe druivensoorten. Deze wijnen worden pas op het laatste moment, tijdens de oogst, bedacht. Hierdoor wordt elke blend aangepast op de oogst van dat jaar.

Alle wijnen van Pauline Lair zijn ongecompliceerd, zuiver, fris en erg makkelijk per glas te schenken. Zeker het ontdekken waard!