Mirco Mariotti
Bosco Eliceo, Emilia Romagna, Italië
Voormalig bioloog Mirco Mariotti erfde in 2009 de wijngaard van zijn vader. De ranken staan zo’n 300 meter van de Adriatische zee, ten westen van Ferrara in Emilia Romagna. Dit valt onder de Bosco Eliceo DOC. Bijzonder aan deze DOC is dat het de enige grand cru is voor de Fortana druivensoort, een van de druiven die Mariotti in zijn wijngaarden groeit. Bosco Eliceo staat bekend om een lange traditie van bubbels, met de ancestrale methode gemaakt, van druiven van hele oude ranken. Deze ranken van wel honderd jaar oud staan soms zelfs op het strand geplant. De omgeving staat verder in het teken van ontspanning, waar veel zich afspeelt op het strand en locals piadina romagnola eten, gegrilde flatbreads, frizzante drinken en strand- en kaartspellen spelen. Mirco vernoemt zijn wijnen naar deze kaartspellen. Sèt e Mèz is een soort Blackjack en Smarazen een soort Rummy.
De druivenstokken van Mirco staan in het Fortana grand cru gebied. Zij groeien in een zanderige bodem en zijn niet getransplanteerd, ze staan nog op hun oorspronkelijke wortelstok. Mariotti plant ook geen nieuwe stokken meer, in plaats daarvan gebruikt het een techniek om de nieuwe plantenscheuten in "lagen" te laten groeien. Hierbij worden de scheuten weer onder de grond gebogen waardoor deze uit komen en "nieuwe" ranken vormen. Onder de wijngaarde loopt hierdoor een knoestig web van ranken en wortels van meer dan honderd jaar oud.
Gezonde, biologische, druiven vormen de basis van de wijn van Mirco. Deze worden vroeg in Oktober, wanneer de zuurtegraad wat hoger ligt, met de hand geplukt. Hierop volgt een maceratie van 1 a 2 dagen. De fermentatie verloopt gedurende circa twee weken in roestvrijstalen tanks. Vervolgens wordt de wijn in betonnen tanks gelaten om te rijpen. Na het bottelen wordt er een beetje most toegevoegd voor de tweede vergisting, in de fles. Mirco kiest er dan voor om het hierbij te laten niet de dégorgeren. Volgens hem blijven de wijnen daar wat wilder en voller van. De wijnen van Mirco hebben karakter, zijn ziltig en hartig met tonen van rijp fruit. Mooi weer, een fles van Mirco Mariotti en kaarten maar!!