Producenten

Les Cantarelles
  • Spain
Les Cantarelles
Nuria Renom Sant Marti del Sarroca, Penedès, Spanje Nuria Renom verhuisde als kind vanuit Argentinië naar Spanje met haar familie. Tijdens haar studie dierengeneeskunde ging zij op uitwisseling naar Pisa. Hier ontstond haar liefde voor wijn. Toen zij terugkeerde naar Barcelona had zij een nieuw doel: wijnmaker worden. Ze begon met studeren voor sommelier en reisde de wereld af om wijnhuizen bij oogsten te helpen. Gedurende deze oogsten deed zij veel ervaring op die haar later zou helpen bij het maken van haar eigen wijnen. In 2013 hielp zij bij het oprichten van de legendarische Bar Brutal in Barcelona, waar zij de sommelier was. Een jaar later begon haar langgekoesterde droom om zelf wijn te maken wat vorm te krijgen. Nuria kon een kleine wijngaarde huren in de Garraf bergen. Gedurende die periode haastte zij zich, na lange dagen in de bediening, naar huis om haar wijnstokken te verzorgen.  In 2021 vonden Nuria en haar partner Arola Tous-Galí, eindelijk, een vaste plek voor hun eigen project, Les Cantarelles. Ze kochten de boerderij Can Barceló, in Sant Marti del Sarroca. Deze oude boerderij wordt omringd door 16 hectare aan voornamelijk Parellada ranken, waarvan Nuria en Arola er zo’n 8 bewerken. Can Barceló kan behoorlijk koel zijn omdat de boerderij door heuvels en bossen wordt beschermd van de klimatologische invloed van de Middellandse Zee. De druiven rijpen dan ook langzaam en de wijnen stijgen zelden boven 12% alcohol uit. Al het werk in de wijngaard is biologisch, met hier en daar wat biodynamische kuren, en de de bodem wordt zo veel mogelijk met rust gelaten. Naast haar eigen druiven werkt Nuria ook met négoce druiven uit haar favoriete percelen uit de Garraf bergen alsook met druiven van Ton Rimbau, van Porcellanic, en Toni Carbo van La Salada. In de kelder volgt Nuria een natuurlijke aanpak. Spontane fermentatie, geen sulfiet en bottelen zonder te fijnen of te filteren. Nuria maakt lichte wijnen, gefocust op het fruit on het free-label. Daarnaast maakt ze ook meer gastronomische wijnen die erg goed ontvangen worden en bovenal erg goed gemaakt zijn.
Entre Vinyes
  • Spain
Entre Vinyes
Josep Tort & Maria Barrena Penedès, Spanje In de Penedès regio, in het Spaanse Catalonië, die vooral bekend staat om de productie van Cava, namen Maria Barrena en Josep Tort in 2010 de wijngaarden van Josep’s familie over. Vlakbij de zee en op zo’n 450 meter hoogte staan de tussen 1953 en 1976 geplante wijnstokken in een bodem van kalk en klei. Josep is wijnmaker van de derde generatie en  werkt hard om de wijngaarden van zijn familie te herstellen. Door ecologisch, biologisch en regeneratief te werken krijgt het stel het voor elkaar om pure en expressieve wijnen te maken. Aan de diepgewortelde ranken groeien vooral de lokale druivensoorten Xarello, Macabeu en Parellada.  De druiven worden met de hand geoogst en na het persen verloopt de vergisting spontaan, met natuurlijke gisten, in roestvrijstalen tanks. De wijnen worden gebotteld zonder of met slechts minimale hoeveelheden sulfiet. De oude, diepgewortelde stokken geven concentratie en complexiteit, dat is terug te proeven in de wijn. De bodem zorgt eveneens voor mineraliteit. Josep en Maria maken frisse, makkelijke en aromatische wijnen vol met leven. Perfect voor de beginnende natuurwijn liefhebber!
Émilie Mutombo
  • Spain
Émilie Mutombo
Émilie Mutombo Bonastre, Penedès, Spanje Émilie Mutombo, geboren en getogen in Brussel met Congolese roots, werkte in de evenementen sector in Brussel. Gegrepen door de groeiende natuurwijn wereld en kleine wijnbarretjes in de Belgische hoofdstad besloot zij haar leven om te gooien. Ze ging oenologie studeren in en deed ervaring op bij Domaine Chêne Bleu in Gigondas. Haar belangrijkste/meest invloedrijke ontmoeting kwam echter op een wijnbeurs in Angers, waar zij Massimo en Antonella van Partida Creus ontmoette. Bij het proeven raakte zij in de ban van deze wijnen en het klikte ook goed met het Italiaanse koppel. Dus besloot zij naar Bonastre te verhuizen om bij het wijnhuis te werken. Ze raakte goed bevriend met Massimo en Antonella en kreeg steeds meer vrijheden om haar eigen invloed uit te oefenen op het vinificatie proces. In 2017 spoorde Tom Colman, een Australier van Domaine Jauma die op dat moment ook bij Partida Creus werkte, haar aan om een eerste eigen wijn te maken. Even later was daar E.T., Émilie Tom. Émilie ging een tijdje zo door met het maken van eigen wijnen met de druiven van Partida Creus. Uiteindelijk, in 2020, vond ze haar eigen plek, nog steeds in Bonastre, nagenoeg om de hoek bij Massimo en Antonella. Ze begon met het maken van kleine hoeveelheden wijn van 2 hectare aan Parellada, Sumoll en Xarello van 50 tot 70 jaar oud. Daarnaast kocht zij ook biologische druiven van locale producenten. Sindsdien heeft Mutombo zelf nog wat Monastrell en Grenache geplant. Haar productie blijft klein, zo’n 5000 tot 8000 liter per jaar, beïnvloedt door de geringe regenval. In de kelder komt het werk van Émilie het sterkst naar voren. Hoewel sterk beïnvloedt door de stijl van Partida Creus, weet Mutombo een eigen stijl te ontwikkelen. Zij beheerst het maceratie proces als geen ander. Spelend met normale maceratie, carbonische maceratie en flotatie / infusie, waarbij hele trossen zweven in direct geperst sap, weet Émilie wijnen te maken op haar manier, zoals zij ze graag zou willen drinken. Zij gebruikt zowel oude eiken vaten als RVS vaten, bottelt met de hand en voegt geen sulfiet toe. De abstracte , herkenbare labels zijn gemaakt door Frédéric Mutombo, de broer van Émilie. De wijnen zijn sterk op het fruit en tegelijkertijd complex, rond en gastronomisch. Zeker een producent om in de gaten te houden!
Partida Creus
  • Spain
Partida Creus
Massimo Marchiori & Antonella Gerona Bonastre, Penedes, Spanje Massimo en Antonella maken prachtige wijnen in het dorpje Bonastre in de Penedes regio in Spanje. Het Italiaanse architectenkoppel, oorspronkelijk uit Noord Italië komend, verliet werk en thuisland om natuurwijn te maken in het gebied rond Barcelona. Ze verhuisden naar het kleine dorpje Bonastre, kochten een oud gebouw en veranderden het in een kelder gemaakt van gerecycled materiaal. Massimo zocht oude verlaten wijngaarden om een nieuw leven te geven. Hierdoor gebruiken ze voornamelijk lokale druivensoorten zoals Sumoll, Garrut en Xarel.lo. Ook gebuiken ze regelmatig druiven die door de DO worden gediskwalificeerd wegens gebrek aan kleur of zelfs nooit zijn geaccepteerd als Cartoixa Vermell. Ze gebruiken in de wijngaard niets aan herbiciden of pesticiden, er groeien alleen biologisch geteelde druiven. Ook in de kelder werken ze zo natuurlijk mogelijk, de wijnen zijn 100% puur. Geen sulfieten, geen filtering en geen tussenkomst. Waar Partida Creus is, is er een menigte mensen. Niet alleen door de charmes van Antonella of de kennis van Massimo, maar bovenal omdat hun wijnen simpelweg ontzettend lekker zijn. Blij, energiek en heel goed gemaakt. Vergeet ook hun fantastische vermouth niet: MUZ!