Chris Santini

13 jul. 2025
Chris Santini

Chris Santini

Auxey-Duresses, Bourgogne, Frankrijk

Chris Santini is van Franse en Amerikaanse komaf. Van jongs af aan bracht hij al zomers door in Frankrijk en op zijn twintigste besloot hij voor het eerst mee te werken aan een oogst. Dat was voor hem het teken om Oenologie te gaan studeren aan de Universiteit van Beaune. Naast zijn studies werkte hij jarenlang bij grote en kleine domeinen verspreid door de Bourgogne totdat hij een baan vond bij het kantoor van Kermit Lynch, een bekende Amerikaanse importeur, in Beaune. Hier werkt hij nog steeds een paar dagen per week, wanneer hij niet bezig is in zijn wijnmakerij. Na lange tijd met Lynch te hebben gewerkt bleef Chris toch het verlangen houden om wijn te maken. In 2013 bracht Santini zijn eerste cuvée uit vanuit de kelder van zijn vriend Christophe Pacalet. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen plek in Auxey-Duresses, in een honderd jaar oude wijnmakerij. Al het materiaal kocht Chris op le bon coin, het franse Marktplaats.

Chris focust zich vooral op het maken van vins de soif, dorstlessende wijnen. Wijnen zoals de voorouders van Chris in Corsica maakten. Hij selecteert biologische druiven uit minder bekende doch unieke terroirs uit onder andere de Bourgogne en de Beaujolais van wijnboeren die eerlijk en met respect voor de natuur werken.

De wijnen worden op natuurlijk wijze gevinificeerd, met inheemse gisten. De wijnen worden zonder te klaren en te filteren gebotteld en er wordt slechts een klein beetje sulfiet toegevoegd op het laatste moment. Chris kiest ervoor om de druiven in hele trossen te laten weken zodat de wijnen licht, aromatisch en meer op het fruit gericht blijven. Hij geeft ook de voorkeur aan infusies in plaats van extractie technieken waarbij de wijn overgepompt moet worden. Vervolgens laat hij de wijnen rijpen in tanks van glasvezel.

In 2016 opende Chris de deuren van zijn kelder voor een aantal jonge, gelijkgezinde wijnmakers om hun eigen wijnen te kunnen maken. Iedereen moest zijn eigen druiven selecteren terwijl materiaal en ideeën gedeeld werden. Dit initiatief kwam bekend te staan als “The Auxey Collective”. Hier maakte onder andere Jonathan Purcell zijn eerste cuvées van onder de naam Vin Noé.