Francesco Pozzobon
Nizza Monferrato, Asti, Piemonte, Italië
Tenuta Foresto ligt in de heuvels van Nizza Monferrato, in het hart van Asti (Piemonte), Italië. Francesco Pozzobon is hier in de winter van 2016/17 begonnen met het verwezenlijken van zijn droom: een wijngaard opzetten en wijn produceren. Hij heeft een semi-verlaten boerderij met wijngaard overgenomen waar al jaren niet intensief verbouwd is geweest. Daarnaast bezat het de perfecte condities voor wat hij in gedachten had, omringd door bos zodat de chemicaliën die in naastgelegen conventionele wijngaarden gebruikt worden, niet overwaaien naar zijn stokken.
Het streven van Francesco is om het natuurlijke ecosysteem zo min mogelijk te beïnvloeden. Door naar de seizoenen te luisteren, heeft hij de productiviteit van het land weer teruggevonden om zo zijn wijnstokken een vruchtbare plek te geven. De wijnkelder is goed geïsoleerd en ligt half onder de grond waardoor de seizoenstemperaturen gevolgd worden zonder de wijn te belasten.
De druiven worden in houten of cementtanks van 35-50 hl geplaatst en de spontane gisting vindt plaats met schilcontact. De rijping is gedurende ongeveer 12 maanden in eikenhouten vaten - zonder filtratie, geen enkele vorm van klaring en zonder enige toevoeging van sulfieten. De wijn wordt dan gebotteld en verder gerijpt voor ongeveer 3 maanden in de fles.
Francesco produceert voornamelijk lokale druiven: Barbera, Moscato, Cortese en Dolcetto. De wijnstokken zijn tussen de 10 en 70 jaar oud op kalkstenen bodem met wat klei en krijt er doorheen gemixt - een typisch terroir voor het Nizza Monferrato gebied. Hun doel is om wijnen te creëren die een eerlijke uitdrukking zijn van het terroir.
De wijnen zijn eerlijk, fruitig, elegant en toch rijk en voor elke wijn drinker, natuurwijn liefhebber of niet. La Ideale is het perfecte glas Barbera, Paupau is de lichtere, blije, fruitige wijn en Acru is de grand cru Barbera, een must.