Barbacan

13 jul. 2025
Barbacan

Angelo Sega

San Giacomo di Teglio, Valtellina, Lombardije, Italië

In het Noorden van Lombardije ligt het dal Valtellina. Leonardo da Vinci beschreef dit bergdal als een “vallei omringd door hoge en angstaanjagende bergen” waarin “koppige en sterke” wijnen gemaakt worden. De wijntraditie bestaat hier al meer dan 2000 jaar. Nebbiolo, bekend van de Barolo’s en Barbaresco’s uit Piëmont, groeit hier al sinds de middeleeuwen onder de naam Chiavennasca. De Chiavennasca uit Valtellina staat bekend als lichter, fijner en delicater dan haar tegenhangers uit Piëmont. De meest elegante en delicate uitingen van Chiavennasca komen uit Valgella, in het oosten van het dal. Daar, in San Giacomo di Teglio, maakt Angelo Sega, met zonen Luca en Matteo, wijnen onder de naam Barbacàn. Barbacàn is de lokale naam voor de muren die de terrassen in de steile hellingen ondersteunen en de bijnaam van de familie. Ongeveer zeven hectare aan wijngaarden liggen hier op een hoogte van 300 tot 800 meter. De bodem bestaat uit zandig en leemachtig graniet, rijk aan kiezelaarde, waarin de hitte van de dag goed wordt opgeslagen. De omstandigheden, steile hellingen en grote hoogtes, maken het onmogelijk om met machines te werken. De familie doet alles met de hand, net als hun voorouders. Tradities en culturele identiteit zitten diepgeworteld in het handelen van Angelo en zijn zonen. Zo doen zij hun best om oude inheemse druivensoorten in leven te houden samen met de culturele tradities van de lokale landbouw. Het resultaat zijn natuurlijke wijnen die het terroir en de jaargang op unieke wijze, met finesse en elegantie, respecteren en laten doorschemeren. 

In de kelder begeleiden Angelo, Luca en Matteo de wijnen, zonder dat zij zich opdringen aan de wijnen of ingrijpen in het proces. De fermentatie gebeurd op natuurlijke wijze met inheemse gisten in open vaten van staal en cement en zonder temperatuurcontrole. Het rijpen gebeurd op grote houten vaten. De wijnen worden niet gefilterd en er wordt een minimale hoeveelheid sulfiet toegoed voor het bottelen. De diepe verbinding met de historische identiteit is wederom terug te vinden in de labels van de flessen. De tekeningen zijn geïnspireerd op neolithische tekeningen die teruggevonden zijn in grotten in de kliffen van Teglio, in het Valtellina dal. Wat overblijft zijn pure, levendige en heldere wijnen. Standvastig en mineraal in een weerspiegeling van de granieten bodem en de koele bergwind. De passie van de wijnmakers spreekt mengt zich met een energie afkomstig uit de oude wortels.

Kortom, hele bijzonder wijnen uit de Alpen met een sterke traditie, identiteit en een groot bewaarpotentieel.