Le debit d'Ivresse

7 okt. 2020
Le debit D'Ivresse Luc Devot

Luc Devot

Montner, Roussillon, Frankrijk

Luc Devot heeft meerdere levens geleid voor hij het wijnmaken ontdekte: hij is 7 jaar lang kok geweest, maar ook een visser, muzikant, leraar en werkte in animatie. Zijn eerste oogst was met Jean-Louis Tribouley, die hem met natuurwijn kennis liet maken, en hier vond Devot zijn passie. Hij is gaan trainen onder Loïc Roure van Domaine du Possible en hij werd vrijwilliger bij de wijnbeurs La Remise.

Na wat tijd op verschillende wijngaarden heeft Devot 3 jaar met Philippe Wies gewerkt van Domaine de la petite baigneuse. Hier realiseerde hij dat het beroep van wijnmaker voor hem was weggelegd. In 2017 maakte Luc zijn eerste wijnen en nu bewerkt hij 4 hectare aan wijnstokken in Montner.

Zijn wijngaarden liggen tussen de glooiende heuvels langs de Pyreneeën, waar de bodem bestaat uit klei en kalksteen. In deze regio is er echter één groot probleem, de droogte. Het is een van de streken in het zuiden van Frankrijk waar nauwelijks regen valt. De gevolgen zijn te zien in de grond, vooral stenen en droge aarde. Desondanks weet Luc Devot er te gekke, sappige wijnen te maken! Met name door gebruik te maken van zijn carbonische maceratie technieken en oude vaten. De druiven waar Devot mee werkt zijn vooral Syrah, Grenache Noire, Mourvèdre, Lledoner Pelut en Grenache Gris. Alle wijnen zijn ongefilterd en met zo min mogelijk toevoegingen tijdens de vinificatie. Zijn wijnen zijn licht, makkelijk drinkbaar en vol van smaak!