Maxime Lanny & Isabelle Delahaye
Arbois, Jura, Frankrijk
Maxime Lannay begon in de wijnwereld bij Domaine Villet, waar hij veel kennis opdeed over biodynamische landbouw. Vervolgens werkte hij twee jaar lang in de wijnkelder van Alice Bouvot, van Domaine de l’Octavin, die hem de fijne kneepjes van het vak leerde. Isabelle Delahay, de vrouw van Maxime, sloot zich in 2019 aan bij het domaine. Ze ontmoetten elkaar via Alice Bouvot. Isabelle was hiervoor sommelier bij een paar van de beste etablissementen in Frankrijk, totdat zij besloot naar Arbois te verhuizen. Maxime en Isabelle richten zich op het maken maken van authentieke en natuurlijke wijnen, met respect voor natuur en milieu, die eerlijk het terroir en de omgeving weerspiegelen.
Het domaine is piepkliein, bestaande uit zo’n 0,7 hectare aan wijngaarden, verspreid over Arbois, Montigny-les-Arsures, Pupillin en Montmarin. De gaarden zijn geplant op grond bestaande uit een mengeling van blauw en kalkhoudend mergel, typisch voor de Jura. Dit zorgt voor een onvergelijkbare zuurgraad en spanning, een onmiskenbaar kenmerk voor wijnen uit de Jura. In de gaarden groeien Savagnin, Ploussard, Pinot Noir, Gamay en Seibel, een hybride druivensoort die ook wel Rosette wordt genoemd. Viticultuur in de Jura is niet makkelijk, uitdagende klimatologische omstandigheden en de kleine landoppervlaktes maken het bestaan van een wijnmaker onzeker. Daarom begonnen Maxime en Isabelle een négoce-lijn, waarvoor zij druiven inkopen van bevriende vignerons uit onder andere de Rhône vallei, de Languedoc en de Alsace. Alle ingekochte druiven zijn afkomstig van biodynamische landbouw, met respect voor natuurlijke cycli en waarin methodes worden gebruikt die de biodiversiteit behoeden. Dit geldt ook voor de vruchten uit de eigen wijngaarden. Deze worden ook nog eens met de hand geplukt en in de wijngaard gesorteerd.
In de kelder hebben Isabelle en Maxime er bewust voor gekozen om enkel met de hand te werken. Er staat nog een oude traditionele verticale pers. Hiermee persen ze de wijn zachtjes en langzaam voor een licht extract. De fermentatie verloopt spontaan met wilde gisten en het bottelen gebeurd met behulp van zwaartekracht en vooral zonder enig klaren, filteren of toegevoegd sulfiet.
Maxime en Isabelle produceren expressieve wijnen die barsten van de energie en makkelijk te drinken zijn. De wijnen bezitten karakter, een zekere wildheid, passie en gaan buiten de gebaande paden. Geen Bourgogne Jura maar een unieke expressie van de Jura.