Ananda

13 jul. 2025
Ananda

Edoardo Sacchetto

Veneto, Italië

Edoardo laat zich inspireren door mensen en ideeën uit verschillende landen en culturen. Zo haalt hij inspiratie uit het Hindoeïsme, de biodynamische filosofie en zijn studie in alternatieve technologieën. Dit resulteert in een onbevangen manier van wijn maken waarin wereldwijde ideeën zij aan zij staan met locale tradities.

In de Euganische heuvels, ten zuidwesten van Padua, plantte Edoardo Sacchetto in 2016 zijn eerste wijnranken samen met zijn vader. Dit was het begin van Az Agricola Ananda. Terwijl de wijnstokken groeiden werkte Edoardo in een bistro in Padua. Daar raakte hij in aanraking met natuurwijn en een aantal producenten. Bij deze producenten, waaronder Daniel Sage, kon hij ervaring opdoen. In 2020 bracht Edoardo voor het eerste wijn uit onder zijn eigen naam.

De wijngaarden van Ananda liggen op zo’n 200 meter hoogte en de bodem bestaat uit klei, kalksteen en minerale vulkanische rots. In de wijngaarden groeien vooral de druiven Garganega, Merlot, Moscato Giallo, Chardonnay en Pinot Noir alsook een aantal inheemse druiven. Deze inheemse druiven co-plant hij in dezelfde wijngaarde. In de wijngaarden doet Edoardo alles met de hand en laat hij geen chemicaliën toe. Hij volgt de principes van de biodynamie en de natuurlijke ritmes van de aarde met een grote nadruk op het respecteren van de grond. 

Het zal geen verrassing zijn dat ook Edoardo ook in zijn wijnkelder met grote precisie en zorgvuldigheid te werk gaat. Fermentatie verloopt spontaan met wilde gisten en ook hier volgt hij de principes van de biodynamiek. Edoardo gebruikt verschillende technieken, afhankelijk van de wijn die hij wil maken, maar laat zich altijd leiden door de druif en het terroir. Zijn wijnen zijn intens, vol en geconcentreerd. Tegelijkertijd slaagt Edoardo erin om de wijnen ook fris en juicy te houden. Erg gelimiteerd!