Tenuta Foresto ligt in de heuvels van Nizza Monferrato, in het hart van Asti (Piemonte), Italië. Francesco Pozzobon en Pauline zijn hier in de winter van 2016/17 begonnen met het verwezenlijken van hun droom: een wijngaard opzetten en wijn produceren. Ze hebben een semi-verlaten boerderij met wijngaard overgenomen waar al jaren niet intensief verbouwd is geweest. Een perfecte conditie voor wat ze in gedachten hadden, omringd door bos zodat de chemicaliën die in naastgelegen conventionele wijngaarden gebruikt worden, niet overwaaien naar hun stokken.
Het streven van Francesco en Pauline is om het natuurlijke ecosysteem zo min mogelijk te beïnvloeden. Door naar de seizoenen te luisteren, hebben ze de productiviteit van het land weer teruggevonden om zo hun wijnstokken een vruchtbare plek te geven. Hun wijnkelder is een goed geïsoleerde en halfondergrondse kelder waar de seizoenstemperaturen gevolgd worden zonder de wijn te belasten.
De druiven worden in houten of cementtanks van 35-50 hl geplaatst en de spontane gisting vindt plaats met schilcontact. De rijping is gedurende ongeveer 12 maanden in eikenhouten vaten - zonder filtratie, geen enkele vorm van klaring en zonder enige toevoeging van sulfieten. De wijn wordt dan gebotteld en verder gerijpt voor ongeveer 3 maanden in de fles.
Francesco en Pauline produceren voornamelijk lokale druiven: Barbera, Moscato, Cortese en Dolcetto. De wijnstokken zijn tussen de 10 en 70 jaar oud op kalkstenen bodem met wat klei en krijt er doorheen gemixt - een typisch terroir voor het Nizza Monferrato gebied. Hun doel is om wijnen te creëren die een eerlijke uitdrukking zijn van het terroir.
Hieronder vindt je de enthousiaste, diepe en complexe wijnen van Tenuta Foresto:
Favonio
Leuto
Paupau
Acru
La ideale
Legendarische Aci Urbajs maakt zeldzame wijnen op zijn piepkleine wijngaard (3 hectare) in Styria, Slovenië. Zijn druiven volgen de hoogste biodynamische standaarden en de kosmische cyclus, Urbajs laat alles over aan de natuur. Zijn focus is om de essentie en spirituele kern van zijn wijngaarden vast te leggen in de wijnen.
Urbajs is een radicale wijnmaker, dat is als je volledige overgave aan de natuur als radicaal bestempeld. Hij gelooft dat wijnen niet gemaakt worden door wijnmakers, maar door de natuur. Zijn kleine wijngaard is een idyllische kakofonie van wijnstokken, fruitbomen, planten en dieren, die afdaalt in de vallei onder zijn huis op een steile helling.
De wijnen van Urbajs zijn uniek en niet op veel plekken te vinden want hij maakt van elke wijn een zeer beperkt aantal flessen. De druifvarianten die Urbajs groeit zijn Laški Riesling, Chardonnay, Pinot gris, Kerner, Pinot noir en Blaufränkisch.
Hieronder vindt je het unieke en bijzondere assortiment van Organic Anarchy:
OA
Sivi pinot
Radicall 0
]]>
Farid Yahimi werkt al bijna 20 jaar met natuurwijn en is mede-oprichter van de Association des Vins Naturels (2005). Na jaren van experimenteren met natuurlijke fermentatie in zijn garage is hij op aansporen van Christian Binner (ook bekend alks oprichter van Les Vins Pirouettes) in 2017 begonnen met zelf wijn maken.
De wijnen van Yahimi zijn een mix aan wilde en zuivere wijnen en hij gebruikt druiven uit verschillende wijnregio's. Hij produceert zijn wijnen onder de naam Sons of Wine in een oude wijnkelder in Beblenheim, Elzas. Vanuit hier maakt hij spectaculaire, authentieke wijnen met druiven uit deze streek, maar ook uit Côtes de Toul in Lorraine waar hij wijngaarden bezit en de Beaujolais. Daarnaast haalt hij ook sommige druiven uit de Languedoc, Loire en Spanje. Uniek en creatief, Yahimi’s wijnen hebben een grote internationale aanhang en respect vanuit de gehele wijnwereld.
Hier vindt je de uitgesproken wijnen van Sons of Wine:
Perception
Lecoq MAGNUM
Make it funky
Gamay Davidson
GW
Vin de mess
Tutti Frutti Ananas is een samenwerking tussen Manuel van Vinyer de la Ruca met Zé Tafé van La Cave des Nomades en Joachim van Domaine Carterole om de type wijn te maken die ze zelf graag drinken aan de Middellandse Zee in Banyuls-sur-Mer.
Ze boeren biologisch op een combinatie van zand, leisteen en kwarts op wijngaarden dichtbij de zee en op de bergen in het gebied. Ze maken hun wijnen samen in Les 9 Caves, een coöperatieve kelder die in een oude garage in het centrum van de stad ligt. De wijn fermenteert en rijpt in grote betonnen vaten en wordt jong gebotteld, vol energie en leven.
De levendige en makkelijk drinkbare wijnen van Tutti Frutti Ananas
Morango
Mirtillo
Toranja
Llopit
Jujube
Luc Devot heeft meerdere levens geleid voor hij het wijnmaken ontdekte: hij was kok voor 7 jaar, maar ook een visser, muzikant, werkte in animatie en als leraar. Zijn eerste oogst was met Jean-Louis Tribouley die hem aan natuurwijn heeft voorgesteld. Hier heeft hij zijn passie gevonden en is Devot gaan trainen onder Loïc Roure van Domaine du Possible en hij werd vrijwilliger bij de La Remise wijnbeurs.
Na wat tijd op verschillende wijngaarden heeft Devot 3 jaar met Philippe Wies gewerkt van Domaine de la petite baigneuse. Hier realiseerde hij dat het beroep van wijnmaker voor hem was weggelegd, in 2017 heeft hij zijn eerste wijnen gemaakt en nu werkt hij met 4 hectare wijnstokken in Montner.
Zijn wijnstokken liggen vooral op leisteen en klei-kalksteenbodems op de rollende heuvels langs de Pyreneeën. De druiven waar Devot meewerkt zijn vooral Syrah, Grenache Noire, Mourvèdre, Lledoner Pelut en Grenache Gris. Alle wijnen zijn ongefilterd en met zo min mogelijk toevoegingen tijdens de vinificatie. Zijn wijnen zijn licht, makkelijk drinkbaar en vol van smaak!
De opwekkende wijnen van Le debit d’Ivresse:
Amb amics
L’appat du grain
Goulou goulou
Dans la lune
Jean-Louis Pinto is zijn project Es D’Aqui begonnen in 2010. Hij is een micro-négoce, een wijnhandelaar die druiven inkoopt, en werkt vanuit een kleine kelder onder zijn ouderlijk huis in Moulin-Neuf in de Languedoc streek van Frankrijk. Al jaren is hij bevriend met Anthony Tortul van La Sorga en hij werkt samen ook met Remi Poujol, deze twee wijnmakers hebben zijn wijnmaakproces en druiven selectie beïnvloedt, waardoor hij nu alleen nog met fruit van biologische en biodynamische wijngaarden werkt. Hij koopt enkel kleine hoeveelheden druiven van de beste terroirs in Gaillac, St Chinian, Malepère, Ariège en Corbières in de Languedoc.
De druiven worden los gevinifieerd zodat elke cuvée het terroir weerspiegelt. Er is zo weinig mogelijke interventie en geen enkele toevoeging aan de wijnen. Pinto heeft geen vaste regels die hij elk jaar implementeert, waardoor de Es D’Aqui wijnen elk jaar gevarieerd zijn en verrassen. Alles hangt samen met zijn verfijnde smaak en Pinto’s voorkeur voor frisheid in zijn wijnen. Hij maakt zo’n 8000 flessen per jaar, ongeveer 600-1500 per cuvée.
Hier de verrukkelijke wijnen van Jean-Louis Pinto:
Dansletoiles blanc
M&M
Ostia
Casse tete
Extraball
Illumi-nat!
Brutal
Nino
O&R komt voort uit de samenwerking tussen Raphaël Baissas de Chastenet en Oscar Mancillas, twee vrienden die tijdens hun eerste ontmoeting besloten dat ze iets belangrijks te vertellen hadden over de druiven van Calce. Ze zijn begonnen met ongeveer 1,000L wijn te maken die nu uitgelopen is tot 10,000L. Hun wijnen weerspiegelen de evolutie van de vriendschap tussen Raphaël en Oscar, een onwaarschijnlijke band tussen een Fransman uit Calce en een wijnmaker uit Ensenada, Mexico.
Hiernaast produceert Raphael natuurlijk ook nog steeds zijn fantastische eigen wijnen, onder de naam NADA.
Ze gebruiken hun eigen druiven: Grenache noir, Grenache blanc, Carignan noir, Macabeu en Syrah in de wijnen maar ook die van hun buren in de omliggende wijngaarden: Roussanne, Muscat d’Alexandrie en Mourvèdre. Het gebied van Calce ligt precies op de kruising van twee verschillende terroirs: oude kalksteen met klei en rivierstenen uit de Corbières en jongere, leisteen uit de Pyreneeën.
De geweldige wijnen van NADA zitten vol energie en zijn bij elke slok weer verrassend.
Revolucion rouge
Cristal
Futur
Valentina Passalacqua heeft een grote biodynamische boerderij met wijnstokken en is sinds 2000 de belangrijkste biodynamische producent van Puglia. Een groot bedrijf, maar met hart voor hun terroir, producten en arbeid. Ze produceert wijnen onder haar eigen naam en label, maar is sinds een paar jaar een nieuw project gestart met Danilo Marcucci, Progetto Calcarius.
Passalacqua voelde de behoefte om in haar wijngaarden enkele percelen te isoleren, gekenmerkt door uitsluitend kalkrijke bodems van het Kimmeridgien type. Dus een nieuwe cuvée was geboren. Wijnen afkomstig van minerale terroirs en zonder compromissen van enkel inheemse druiven, zoals Nero di Troia, Bombino, Greco, Falanghina en Negroamaro. Geen tussenkomst in de kelder. Veel van haar wijnen worden geleverd in zeer drinkbare flessen van 1 liter, perfect voor zomers weer en om te delen met vrienden. Natuurwijn die drinkt als “juice for adults”. De nummers op het label, 20 en 40.08, staan voor calcium (Ca) dat het atoomnummer 20 en het atoomgewicht van 40,08 heeft.
Vindt hier de glouglou wijnen van Progetto Calcarius:
OrangePuglia
Hellen Bianco
Hellen Rosé
Troiabomb
ROZ
Hellen Rosso
Nicola dal Santo richtte in 2010 zijn wijndomein op in Cinto Euganeo, Veneto. Na een carrière als archeoloog trad dal Santo uiteindelijk toch in de voetsporen van zijn vader, die al in de jaren ‘80 natuurwijn maakte.
Op de 3.6 hectare van I Castagnucoli vind je wijngaarden, olijfgaarden, groenten, boomgaarden en bossen - allemaal biologisch gecertificeerd sinds 1992. Dal Santo zet respect voor milieu en behoud van een gevarieerde landbouw met veel gewassen vóór productiedoelstelling, met als gevolg dat dal Santo slechts een paar duizend flessen wijn per jaar produceert.
De druiven die hij groeit zijn lokale druivensoorten zoals Garganega, Glera, Marzemina bianca, Raboso veronese en Moscato giallo. In zoverre weerspiegelen de wijnen van I Castagnucoli het gebied en de persoon erachter: gefermenteerde druivenmost zonder make-up en oenologie. Een agrarisch product, pretentieloos en verfrissend, maar tegelijkertijd schoon en helder van expressie.
Uit de noordkant van Sicilië, waar ze vroeger voornamelijk Marsala maakten, vind je Viteadovest. Wijngaarden in het westen. Twee families die al meer dan 100 jaar samen wijn maken met lage interventie en biologische landbouw. In de laatste 10 jaar is Vincenzo Angileri de wijnmaker, hij maakt krachtige wijnen boordevol persoonlijkheid van de oude wijnstokken met Grillo, Catarratto, Nero D’Avola, Nerello mascalese en andere inheemse druiven.
Het 7 hectare land is verspreid over twee gebieden: Marsala en Mazara del Vallo en Angileri maakt ongeveer 60,000 flessen per jaar. Alle wijnen zijn gemaakt van gezonde druiven die in het veld zijn geteeld zonder pesticiden, herbiciden en chemische meststoffen en in de wijnmakerij zijn verwerkt zonder het gebruik van additieven en andere oenologische hulpmiddelen. Hij maakt hele mooie diepe oranje wijnen, fris wit en mooie gelaagde en gerijpte rode wijnen. Voor iedereen wat wils en heel precies en stabiel.
Proef de krachtige Siciliaanse wijnen van Vincenzo Angileri hier:
Muke
Bianco
Ghammi
Kapo
Kapo R
Rina
Vurgo
Philip Lardot, (Nederlander!) produceert zijn wijnen op de steile heuvels van het Moezelgebied in Duitsland, met spectaculaire uitzichten. Dat is niet eenvoudig, want sommige wijngaarden zijn zo steil dat het veel arbeid en geld kost om hier wijnen te produceren. Om deze reden zijn veel van de wijngaarden rond de Moezel al decennia lang verlaten en hebben onkruid en bomen de percelen overgenomen.
Philip heeft jaren samengewerkt met Ulli Stein, 1 van de rebellerende wijnmakers in het gebied die zijn wijnen op deze verlaten percelen is gaan maken en de wijngaarden weer tot leven heeft gewekt. De meeste van zijn wijnstokken zijn tussen de 50 en 80 jaar oud, en daarom is 90% van de wijnstokken niet geënt. Dat is uniek!
Philip Lardot, een jonge, Nederlands/Finse wijnmaker. Na een aantal jaren over de hele wereld, Nieuw-Zeeland, Australië en Frankrijk, te hebben gewerkt, besloot hij op zoek te gaan naar een plek om te verblijven en wijn te maken. Zijn gedachten waren gericht op de Loire, maar nadat hij opnieuw een oogst had gedaan in de Moezel bij Clemens Busch, werd Lardot verliefd op dit gebied. Dus overtuigde hij zijn vriendin om naar Duitsland te verhuizen. Na een half jaar ontmoette hij Ulli Stein, die op zoek was naar een leerling, een behulpzame wijnmaker die op een dag zijn kostbare wijnmakerij zou kunnen overnemen. En zo begon het.
Philip bezit nu zijn eigen percelen wijnstokken in de omgeving, waar hij Pinot Noir, 4 verschillende Rieslings, Pinot gris met schilcontact en Muller Thurgau produceert. En hij zit niet stil, afgelopen jaar zijn er flink wat wijngaarden in zijn beheer bijgekomen dus de toekomst ziet er zonnig uit!
Luka, Richard and Alex, Burgenland, Austria.
JOiSEPH isn’t a classical winery. It’s a ‘new’ winery with traditional standards. It stands for everything that makes wine for what it is. Three passionated winemakers that spend a lot of time and love to the vines. Started in January 2015 by Richard Artner, Alex Kagl and Luka Zeichmann. Back then without a cellar, tractor or other machines to start making wine with but they had 3 scissors and some rubber boots. And vines.
At this moment they have their cellar in the small town of Joïs, with 5,5 hectares of vineyards on limestone and shale soils. It’s at the foot of the Leitha mountain with stunning views of the lake. Which of course, you can taste back in their wines. They are passionate about producing wines as authentic as possible, they are just the tool. This way they create wines with their own individual character and their own unique expression of the area. And of course, everything is organic.
MISCHKULTUR
PIROSKA
FOGOSCH
ROSATANT
BFF
]]>
Waarschijnlijk een van de oudste wijnmakerijen van Duitsland, aangezien Weingut Staffelterhof al meer dan duizend jaar bestaat. De familie Klein zelf maakt al 100 jaar de wijnen hier in het Moezelgebied. Tegenwoordig zijn het Gerd, Gundi en hun zoon Jan Klein die samen dit wijnhuis runnen. Het wijnhuis ligt in het prachtige landschap van de Moezelvallei en zijn steile hellingen. Belangrijkste druivensoort: natuurlijk de Riesling. Ze bezitten 7 hectare wijngaarden in de dorpen Kröv, Dhron en Piesport. Ongeveer 75% van hun opbrengst is Riesling, maar ze produceren ook wat Muller Thurgau, Kerner en Spätburgunder. Hun specialiteiten zijn de verfijnde en geconcentreerde Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein.
Terwijl Gundi de gastenkamers verzorgt en ervoor zorgt dat elke bezoeker zich welkom voelt bij Staffelterhof, onderhoudt Gerd de wijnstokken en zorgt hij ervoor dat elke oogst op zijn best is. Zoon Jan Klein, is sinds een paar jaar begonnen met zijn eigen wijnen te maken, 100% wild en natuurlijk.
Jan begon te experimenteren met het produceren van natuurlijke wijnen van hun geliefde druivensoort, Riesling. Met ervaring in meerdere wijnmakerijen over de hele wereld, van Nieuw-Zeeland tot Frankrijk, heeft Klein veel kennis te bieden om zijn familie 1150 jaar oude wijnmakerij te runnen. Jan voegt geen sulfieten toe in het hele wijnbereidingsproces, de wijn ondergaat een spontane gisting met de inheemse gisten van de druiven en natuurlijk zijn alle druiven biologisch. Begon alleen met Madcap Magnus en Little bastard, de afgelopen jaren bleef Jan steeds meer wijnen maken, dus elk jaar geeft hij ons een nieuwe, wilde verrassing.
LITTLE BASTARD
MUELLER TIME
MADCAP MAGNUS
LITTLE RED RIDING WOLF
KISS KISS MADDIES LIPS
PORTUGEEZER
]]>De sterren van ANDERT WEIN, een biologisch-dynamische wijnmakerij gevestigd in Pamhagen, Burgenland in Oostenrijk, is Demeter gecertificeerd. Met 4,5 hectare boerderij produceren ze voornamelijk Zweigelt en een scala aan witte wijnen, zoals Gruner Veltliner, Chardonnay en Gemischter satz-wijnen (Inclusief maceratie van de schil). Het is een geweldige combinatie en teamwerk. Michael die tijdens zijn jarenlange werkervaring intensief biodynamica heeft gestudeerd, en Erich met een verkoop- en sommelierachtergrond, deels ook werkzaam voor Weinskandal in Wenen. Begonnen in 1998, oefenen ze hun biodynamica nu volledig uit zonder machines of chemicaliën.
Gemaakt in een zelfgebouwde stenen kelder in de achtertuin, de wijnen ondergaan een spontane gisting en blijven daar tot ze klaar zijn. De wijnen zijn altijd ongefilterd en met geen tot weinig SO2.
Naast het maken van wijn, verbouwen ze verse kruiden, groenten en houden ze dieren. Als je ze bezoekt, zie je echt hoe gepassioneerd ze zijn over deze levensstijl, zelfgemaakt gezouten of gerookt vlees, verse groenten en absint. Alles is aanwezig.
Anadjucka
Massimo en Antonella maken prachtige wijnen in Bonastre, Penedes in Spanje. Het Italiaanse architectenkoppel, die eigenlijk uit Noord Italië komen, verlieten hun werk en thuisland om natuurlijke wijn te gaan maken in het gebied rond Barcelona. Ze verhuisden naar het kleine dorpje Bonastre, kochten een oud gebouw en veranderden het in een kelder gemaakt van gerecycled materiaal.
Massimo zocht oude verlaten wijngaarden en heeft ze een nieuw leven te geven. Hierdoor gebruiken ze voornamelijk lokale druivensoorten zoals Sumoll, Garrut en Xarel.lo. Ook gebuiken ze regelmatig druiven die door de DO worden gediskwalificeerd wegens gebrek aan kleur of zelfs nooit worden geaccepteerd, zoals Sumoll en Cartoixa Vermell. Ze gebruiken in de wijngaard niets zoals herbiciden of pesticiden, alleen biologisch geteelde druiven. Ook in de kelder werken ze zo natuurlijk mogelijk, de wijnen zijn 100% puur. Geen sulfieten toegevoegd, geen filtering, geen tussenkomst.
Wilde wijnen van cultproducenten, niet te missen.
VN Bianco
VN Tinto
BN
MP
SK
MC
UL
SM
GT
En vergeet hun eigengemaakt vermouth niet: MUZ